США пообіцяли надати Україні $20 млрд в рамках ініціативи G7

Міністр фінансів Сергій Марченко та міністерка фінансів США Джанет Єллен 23 жовтня підписали спільну заяву, якою зафіксували домовленість про надання Україні $20 млрд.

Ці кошти є частиною механізму Extraordinary Revenue Acceleration for Ukraine (ERA) країн G7 обсягом $50 млрд.

Уряд США обіцяє профінансувати позику не пізніше 31 грудня 2024 року, йдеться у заяві Мінфіну.

Кредит буде погашатися за рахунок майбутніх прибутків, отриманих від знерухомлених російських суверенних активів. Залучення цих коштів відбуватиметься через Механізм кредитної співпраці з Україною (Ukraine Loan Cooperation Mechanism; ULCM).

Таким чином, Україна не витрачатиме власні кошти на обслуговування та погашення позики.

“Після жорстокого вторгнення росії в Україну G7 вжила сміливих заходів щодо іммобілізації російських суверенних активів у наших юрисдикціях і зобов’язалася, що ці активи залишатимуться іммобілізованими доти, доки росія не припинить свою агресію і не заплатить за шкоду, яку вона завдала Україні. Це відкриває шлях для надання надзвичайних кредитів”, – йдеться у заяві президента США Джо Байдена про історичне рішення використовувати російські суверенні активи для підтримки України.

Заступник радника з національної безпеки Білого дому Даліп Сінгх заявив, що адміністрація Джо Байдена має намір розділити кредит в $20 млрд між військовою та фінансовою допомогою Україні, але може надати весь обсяг як економічну допомогу. Військова допомога має бути схвалена Конгресом США.

Раніше США запевняли, що нададуть допомогу, лише якщо ЄС перейде від пролонгації заморожування російських активів кожні пів року на кожні 3 роки. Але Угорщина заблокувала зміну санкційної політики ЄС. Після цього Вашингтон пом’якшив свою позицію.

Загальний обсяг фінансування, який Україна отримає у межах ERA, – $50 млрд. Враховуючи запропонований урядом США обсяг фінансування у $20 млрд, макрофінансова допомога від ЄС буде меншою за 35 млрд євро. Суму буде узгоджено, враховуючи запропоноване фінансування рештою країн G7. Пропозиція Великобританії у 2,26 млрд фунтів стерлінгів залишається без змін і є частиною загального обсягу коштів.

“Вперше за всю історію багатостороння коаліція заморозила активи країни-агресора та використовує прибутки від цих активів на користь країни, проти якої було розпочато війну”, – запевняє Сергій Марченко.

У 2024 році Україна вже отримала $3,9 млрд прямої бюджетної підтримки від США. Сторони також працюють над залученням решти фінансування, яке передбачено на 2024 рік.