Moody’s покращило прогноз для рейтингів найбільших українських банків

Міжнародне рейтингове агентство Moody’s підтвердило довгострокові та короткострокові рейтинги “Приватбанку”, “Ощадбанку”, “Укрексімбанку”, “Райффайзен Банку”, “Таскомбанку”, банків “Восток” та “Південний” у гривні й іноземній валюті на рівні “Caa3/NP”.

Водночас Moody’s покращило прогноз за довгостроковими депозитними рейтингами для всіх вказаних банків з “негативного” на “стабільний”, передає Інтерфакс-Україна.

“Підтвердження довгострокових рейтингів … банків і зміна прогнозу щодо них на “стабільний” з “негативного” відображає стійкість їхніх фінансових показників, незважаючи на вкрай складне операційне середовище в Україні”, – вказують аналітики Moody’s.

Агентство зазначає, що протягом 2023 року українська економіка продемонструвала стійкість до воєнних дій, а банкам вдалося стабілізувати якість активів, підвищити рентабельність і накопичити достатній запас капіталу та ліквідності, щоб протистояти несподіваним потрясінням.

Moody’s також підтвердило на рівні “Caa3” довгострокові рейтинги ризику контрагента (CRR) семи банків та їхні оцінки довгострокового ризику контрагента (CR), а також рейтинги “Caa3” пріоритетного незабезпеченого боргу в іноземній валюті (єврооблігацій) для “Ощадбанку” та “Укрексімбанку”, також поліпшивши їхній прогноз з “негативного” на “стабільний”.

Крім того, підтверджено базову оцінку кредитоспроможності (BCAs) семи банків: для шести банків – на рівні “са”, а для “Райффайзена” – на рівні “сaa3”.

Одночасно Moody’s підвищило рейтинги за національною шкалою: довгострокові рейтинги банківських депозитів і CRR “Ощадбанку”, “ТАСкомбанку”, банку “Південний” і банку “Восток” – до “Caa2.ua” з “Caa3.ua”, а “Райффайзена” – до “Caa1.ua” з “Caa2.ua”.

Рейтингові показники відображають очікування Moody’s щодо того, що банківська система буде працездатною в наступний рік-півтора. Агентство припускає, що в разі потреби банки отримають підтримку ліквідності від Національного банку України (НБУ).

Нагадаємо, міжнародне рейтингове агентство Moody’s Investors Service підтвердило довгострокові рейтинги емітентів Києва та Харкова в іноземній та національній валюті на рівні “Caa3” – на один щабель вище українського уряду, а також їх базову кредитну оцінку (BCA) на рівні “caa3” та покращило прогноз рейтингів з “негативного” на “стабільний”.